Αρχική σελίδαΥλικά ▸ Φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές

Υλικά:
Φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές

Δημοσιεύθηκε: 3/11/2013 - Εμφανίσεις: 5107




Τα μυρωδικά είναι εξαιρετικά δώρα της φύσης που ομορφαίνουν και δίνουν γεύση στα φαγητά μας. Είτε τα χρησιμοποιήσουμε ωμά σε σαλάτες είτε τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα, δίνουν την ιδιαίτερη γεύση τους και τα υπέροχα αρώματά τους στα πιάτα μας.

Αν θέλουμε να φτιάχνουμε πιάτα υγιεινά και νόστιμα, τα μυρωδικά δεν θα πρέπει ποτέ να λείπουν από την κουζίνα μας.

Για να τα έχουμε πάντα, μπορούμε να τα διατηρήσουμε ακόμη και στην κατάψυξη. Τα πλένουμε καλά, τα στεγνώνουμε και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε σακουλάκι φύλαξης και όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, βγάζουμε όση ποσότητα θέλουμε και φυλάμε τα υπόλοιπα. Στην κατάψυξη δεν χάνουν ούτε τη γεύση τους ούτε τα θρεπτικά συστατικά τους.

Στο ψυγείο μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα αν τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό όπως βάζουμε τα λουλούδια στο βάζο και να αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα. Έτσι, θα διατηρηθούν ζωντανά για μία εβδομάδα τουλάχιστον και θα είναι σαν να τα έχουμε κόψει μόλις.

Άλλος τρόπος για να τα διατηρήσουμε, είναι να τα αποξηράνουμε. Αυτό το πετυχαίνουμε πολύ εύκολα, αν τα πλύνουμε καλά και τα κρεμάσουμε ανάποδα, δεμένα σε ματσάκια, σε μέρος που να αερίζεται καλά αλλά να είναι δροσερό και να μην το βλέπει ο ήλιος. Μόλις ξεραθούν, τα τρίβουμε μέσα σε μια πάνινη πετσέτα και τα βάζουμε σε στεγνά βάζα.

Βέβαια, ένας καλός τρόπος για να έχουμε πάντα φρέσκα μυρωδικά, είναι να φυτέψουμε κάθε είδος σε ένα γλαστράκι και να τα έχουμε στη βεράντα μας. Δεν θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση κι αν το μπαλκόνι σας είναι σε μέρος που δεν έχει πολλή ρύπανση και καυσαέρια και είναι ηλιόλουστο, μπορείτε να τα φυτέψετε και θα έχετε πάντα μυρωδικά φρεσκοκομμένα.

Παλιά, τα αγνά μυρωδικά που κόβαμε απ’ ευθείας από τον κήπο, δεν χρειάζονταν πλύσιμο, αφού τα φύλλα δεν ακουμπούν ποτέ στο χώμα και το πλύσιμο τα ταλαιπωρεί και τα μαυρίζει. Όμως, με την εξέλιξη της γεωργίας και με τη χρήση των φυτοφαρμάκων, πρέπει πλέον να πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα επιμελώς.

Τα φρέσκα μυρωδικά, καλό είναι να τα κόβουμε με κεραμική λεπίδα. Η κοπή τους με ανοξείδωτο μαχαίρι μπορεί να μαυρίσει τα φύλλα τους, λόγω του οξυγόνου που απελευθερώνεται με το κόψιμο και δημιουργεί χημική αντίδραση με την ανοξείδωτη λεπίδα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε μια απαλή επάλειψη στα φύλλα των μυρωδικών με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να αποφύγουμε την οξυγόνωση από την επαφή με το ανοξείδωτο μαχαίρι.

 



Σχόλια