Αρχική σελίδαΙστορία του φαγητού ▸ crumble

Ιστορία του φαγητού:
crumble

Δημοσιεύθηκε: 1/2/2014 - Εμφανίσεις: 3340




Το crumble είναι ένα πιάτο βρετανικής προέλευσης, που μπορεί να παρασκευαστεί σε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή, ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, αν και η γλυκιά εκδοχή είναι πολύ πιο συχνή.

Είναι ένα πιάτο που διαδόθηκε επίσης και στην αμερικανική κουζίνα κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αποικισμού.

Η γλυκιά εκδοχή περιέχει συνήθως κομπόστα φρούτων που ολοκληρώνεται με ένα τραγανό μείγμα λίπους (συνήθως βούτυρο), αλεύρι και ζάχαρη. Η αλμυρή εκδοχή χρησιμοποιεί το κρέας, τα λαχανικά και σάλτσα για το τελείωμα και το τυρί αντικαθιστά τη ζάχαρη στο μείγμα.

Το crumble ψήνεται στο φούρνο μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή. Υπάρχει ποικιλία επιδορπίων που συνοδεύουν τα crumbles, αλλά τα πιο συχνά είναι η κρέμα και το παγωτό μαζί με το γλυκό crumble, έπειτα από ένα γεύμα. Οι αλμυρές ποικιλίες μπορεί να σερβιριστούν μαζί με λαχανικά.

Τα πιο δημοφιλή φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή crumbles είναι τα μήλα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, τα φραγκοστάφυλα και τα δαμάσκηνα. Μερικές φορές μπορεί να συνδυαστούν και δύο ή περισσότερα από αυτά τα φρούτα. Το όνομα δίνεται συνήθως από το φρούτο που επικρατεί, δηλαδή «apple crumble» όταν επικρατεί το μήλο ή «peach apple» όταν επικρατεί το ροδάκινο κ.λπ. Ως επικάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθούν νιφάδες βρώμης, αλεσμένα αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί. Η καφέ ζάχαρη χρησιμοποιείται επίσης συχνά για επικάλυψη, η οποία καραμελώνει ελαφρά όταν ψήνεται.
Τα crumbles ήταν πολύ δημοφιλή στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ταπεινό crumble αναδείχθηκε ως προτιμώμενο πιάτο πίτας που μοιραζόταν με δελτίο κατά τη διάρκεια του πολέμου, λόγω της έλλειψης υλικών για πλουσιότερα φαγητά και επειδή το αλεύρι, το βούτυρο και η ζάχαρη μοιράζονταν με δελτίο, μειώθηκε η ποσότητά τους στην παρασκευή των crumbles και αντικαταστάθηκε από τρίμμα φρυγανιάς. Το πιάτο ήταν επίσης δημοφιλές λόγω της απλότητάς του.



Σχόλια