Αρχική σελίδα ▸ Ιστορία του φαγητού ▸ torrone
Ιστορία του φαγητού:
|
Δημοσιεύθηκε: 13/12/2013 - Εμφανίσεις: 3445 |
Tweet
|
Το torrone ή μαντολάτο είναι ένα γλύκισμα παρασκευασμένο συνήθως από μέλι, ζάχαρη και ασπράδια αυγού και περιέχει αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς, με σχήμα συνήθως ορθογώνιο.
Στο «Εγχειρίδιο των γυναικών» του 16ου αιώνα του de Mujeres, το οποίο περιείχε συνταγές για καλλυντικά και τρόφιμα, βρέθηκε η παλαιότερη ίσως συνταγή γι’ αυτό το γλύκισμα.
Όλες οι εκδόσεις του ονόματος φαίνεται να έχουν προέλθει από το λατινικό torrere (για τοστ). Επίσης, θα μπορούσε να έχει προέλθει από την ιβηρική κουζίνα των μουσουλμάνων κατά τη χριστιανική ανακατάληψη της Ισπανίας, δεδομένου ότι υπήρχε ένα παρόμοιο επιδόρπιο που ονομαζόταν turun. Άλλοι μελετητές πιστεύουν πως υπήρχε παρόμοιο γλύκισμα στην αρχαία Ρώμη, το οποίο ονομαζόταν cupedia ή cupeto και αναφέρεται από τους αρχαίους Ρωμαίους ποιητές.
Παραλλαγές του γλυκίσματος βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Μεσογείου.
Το torrone είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο και χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Ιταλία και υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Οι παραδοσιακές εκδόσεις είναι από την Κρεμόνα στην περιοχή της Λομβαρδίας. Οι δημοφιλείς συνταγές ποικίλουν με το χρόνο και διαφέρουν από τη μία περιοχή στην άλλη.
Ιστορικά αναφέρεται πως στην Κρεμόνα της Ιταλίας το 1441, στο γαμήλιο γλέντι του Francesco Sforza στην Bianca Maria Visconti, στον μπουφέ ξεχώρισε ένα νόστιμο γλυκό με αμύγδαλα, μέλι και ασπράδι αυγού. Έτσι, διαμορφώθηκε το σχήμα του διάσημου πύργου της Κρεμόνα, γνωστού ως «Torrazzo» , εξ ου και το όνομα torrone.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια