Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν, πασπαλισμένα με μία πρέζα μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια μαζί με το κόκκαλο του μοσχαριού και τα σοτάρουμε κι αυτά σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ανάμεικτο κιμά, το λουκάνικο ψιλοκομμένο και το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει ώσπου να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε και την ντομάτα κονσέρβα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το οστό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο Pecorino Romano και ανακατεύουμε καλά.
Για το risoto:
Σε ένα πλατύ τηγάνι ή μπραζιέρα σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγη ώρα μέχρι να καταλάβουμε, δοκιμάζοντας με το χέρι, ότι έχει ζεσταθεί. Τότε σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει ώσπου να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε κουταλιά-κουταλιά ζεστό ζωμό λαχανικών για 5 λεπτά και προσθέτουμε και το ραγού που έχουμε ετοιμάσει.
Ανακατεύουμε συνέχεια και συνεχίζουμε να συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό, κρατώντας το ριζότο μας πάντα σε μια κρεμώδη υφή και μαγειρεύουμε τόσο χρόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αφαιρώντας 1 λεπτό.
Τέλος, αφαιρούμε το σκεύος μας από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη Parmigiano-Reggiano και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
(Αν το ριζότο μας έχει στεγνώσει πολύ, πριν από το σερβίρισμα, του προσθέτουμε μία κουταλιά ζεστό ζωμό).
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.
Tip:
Με βάση αυτήν τη συνταγή, μπορούμε να φτιάξουμε και τα Suppli.
Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια μαζί με το κόκκαλο του μοσχαριού και τα σοτάρουμε κι αυτά σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ανάμεικτο κιμά, το λουκάνικο ψιλοκομμένο και το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει ώσπου να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε και την ντομάτα κονσέρβα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το οστό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο Pecorino Romano και ανακατεύουμε καλά.
Για το risoto:
Σε ένα πλατύ τηγάνι ή μπραζιέρα σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγη ώρα μέχρι να καταλάβουμε, δοκιμάζοντας με το χέρι, ότι έχει ζεσταθεί. Τότε σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει ώσπου να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε κουταλιά-κουταλιά ζεστό ζωμό λαχανικών για 5 λεπτά και προσθέτουμε και το ραγού που έχουμε ετοιμάσει.
Ανακατεύουμε συνέχεια και συνεχίζουμε να συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό, κρατώντας το ριζότο μας πάντα σε μια κρεμώδη υφή και μαγειρεύουμε τόσο χρόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αφαιρώντας 1 λεπτό.
Τέλος, αφαιρούμε το σκεύος μας από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη Parmigiano-Reggiano και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
(Αν το ριζότο μας έχει στεγνώσει πολύ, πριν από το σερβίρισμα, του προσθέτουμε μία κουταλιά ζεστό ζωμό).
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.
Tip:
Με βάση αυτήν τη συνταγή, μπορούμε να φτιάξουμε και τα Suppli.