Εκτέλεση συνταγής
Θα φτιάξουμε 2 colomba των 750 γρ. η κάθε μία.
Βήμα 1ο: Λιώνουμε τη μαγιά σε 50 ml χλιαρό γάλα (όχι ζεστό, για να μην καεί η μαγιά) (φωτ. 1) και προσθέτουμε τη βύνη (φωτ. 2), 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 3). Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη. Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (όπως ο φούρνος με αναμμένο μόνο το φως) και το αφήνουμε για 30 λεπτά.
Βήμα 2ο: Παίρνουμε τη ζύμη (φωτ. 4) και τη ζυμώνουμε με 80 ml χλιαρό γάλα (φωτ. 5), συμπληρώνοντας 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 6). Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).
Βήμα 3ο: Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι (φωτ. 7), 80 γρ. ζάχαρη, 50 ml χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον ειδικό γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και 80 γρ. βούτυρο (αφού το αφήσουμε να μαλακώσει) ώστε να ομογενοποιηθεί καλά με την υπόλοιπη ζύμη (φωτ. 8). Όταν η ζύμη μας έχει γίνει ελαστική και «δεμένη», δημιουργούμε μια μπάλα (φωτ. 9), τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).
Βήμα 4ο: Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλάτι, 100 γρ. ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού (φωτ. 10). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τους κρόκους και λίγο – λίγο 200 γρ. αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο 170 γρ. βούτυρο.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και η ζύμη να γίνει ελαστική. Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα γλασέ κομμένα σε brunoise (φωτ. 11) και πλάθουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 4 ώρες σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως) (φωτ. 12).
Βήμα 5ο: Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και τη βάζουμε σε δύο φόρμες ειδικές με σχήμα «colomba» (λευκό περιστέρι) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες, φωτ. 13).
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με ένα σύρμα ( fouet) χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη (φωτ. 14) και το αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ, φωτ. 15). Θα πρέπει να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα, που όταν το περιχύσουμε πάνω από την colomba να μην τρέχει στα πλάγια (φωτ. 16).
Βήμα 6ο: Πασπαλίζουμε την colomba με τα ολόκληρα αμύγδαλα (φωτ. 17) και τη χοντρή ζάχαρη (φωτ. 18). Ψήνουμε την colomba σε στατικό φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για τα πρώτα 10 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά (κάνουμε την κλασική δοκιμασία ψησίματος με ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα).
Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής μπορούμε να το γεμίσουμε με σοκολάτα ή κρέμα.
Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα!
Βήμα 1ο: Λιώνουμε τη μαγιά σε 50 ml χλιαρό γάλα (όχι ζεστό, για να μην καεί η μαγιά) (φωτ. 1) και προσθέτουμε τη βύνη (φωτ. 2), 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 3). Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη. Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (όπως ο φούρνος με αναμμένο μόνο το φως) και το αφήνουμε για 30 λεπτά.
Βήμα 2ο: Παίρνουμε τη ζύμη (φωτ. 4) και τη ζυμώνουμε με 80 ml χλιαρό γάλα (φωτ. 5), συμπληρώνοντας 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 6). Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).
Βήμα 3ο: Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι (φωτ. 7), 80 γρ. ζάχαρη, 50 ml χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον ειδικό γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και 80 γρ. βούτυρο (αφού το αφήσουμε να μαλακώσει) ώστε να ομογενοποιηθεί καλά με την υπόλοιπη ζύμη (φωτ. 8). Όταν η ζύμη μας έχει γίνει ελαστική και «δεμένη», δημιουργούμε μια μπάλα (φωτ. 9), τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).
Βήμα 4ο: Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλάτι, 100 γρ. ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού (φωτ. 10). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τους κρόκους και λίγο – λίγο 200 γρ. αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο 170 γρ. βούτυρο.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και η ζύμη να γίνει ελαστική. Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα γλασέ κομμένα σε brunoise (φωτ. 11) και πλάθουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 4 ώρες σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως) (φωτ. 12).
Βήμα 5ο: Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και τη βάζουμε σε δύο φόρμες ειδικές με σχήμα «colomba» (λευκό περιστέρι) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες, φωτ. 13).
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με ένα σύρμα ( fouet) χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη (φωτ. 14) και το αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ, φωτ. 15). Θα πρέπει να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα, που όταν το περιχύσουμε πάνω από την colomba να μην τρέχει στα πλάγια (φωτ. 16).
Βήμα 6ο: Πασπαλίζουμε την colomba με τα ολόκληρα αμύγδαλα (φωτ. 17) και τη χοντρή ζάχαρη (φωτ. 18). Ψήνουμε την colomba σε στατικό φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για τα πρώτα 10 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά (κάνουμε την κλασική δοκιμασία ψησίματος με ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα).
Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής μπορούμε να το γεμίσουμε με σοκολάτα ή κρέμα.
Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα!