Αρχική σελίδαΔιατροφή & Υγεία ▸ Το Πάσχα πέρασε! Και τώρα, τι τρώμε;

Διατροφή & Υγεία:
Το Πάσχα πέρασε! Και τώρα, τι τρώμε;

Δημοσιεύθηκε: 23/4/2014 - Εμφανίσεις: 5072




Οι άγιες ημέρες του Πάσχα πέρασαν και καλό θα είναι το διαιτολόγιό μας να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μια και «φορτώθηκε» με αρκετές ζωικές πρωτεΐνες υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, αλλά και γλυκά και κάθε είδους γλυκίσματα με πολλές θερμίδες. Η άνοιξη όμως είναι εδώ και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, γι’ αυτό οι περισσότεροι θα προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά που μας προσθέτει η χαλαρότητα του χειμώνα ή τα 2-3 παραπανίσια κιλά που ίσως μας πρόσθεσαν τα γιορτινά τραπέζια των ημερών του Πάσχα.

Καλό θα είναι λοιπόν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια αποτοξίνωση και να τον βοηθήσουμε να κάψει το περιττό λίπος, ακολουθώντας πιο ισορροπημένη διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να δώσουμε στον οργανισμό τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές. Ο καθένας μας θα κρίνει πότε θα ξεκινήσει την προσπάθειά του και πάντα οι στόχοι που θα θέτουμε είναι καλό να είναι ρεαλιστικοί και κοντά στα δεδομένα του καθενός.

Μπορούμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες και ο καθένας να τους προσαρμόσει ανάλογα στις συνήθειές του:

  • Δεν πρέπει μετά την πολυφαγία να ξεκινήσουμε την αφαγία, τις εξαντλητικές δίαιτες ή τις δίαιτες-express, αφού το μόνο που κάνουν είναι να αποδυναμώνουν τον οργανισμό μας και να προκαλούν μείωση των καύσεων και του βασικού μας μεταβολισμού. Ακόμη, οι γρήγορες και μη ισορροπημένες δίαιτες επιφέρουν απώλεια μυικής μάζας και αυξάνουν την πιθανότητα ανεπάρκειας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ο «χρυσός» κανόνας της απώλειας βάρους εξακολουθεί να είναι το 1/2 έως 1 κιλό εβδομαδιαίως.

  • Σε κάθε περίπτωση αλλά ειδικά έπειτα από το Πάσχα, σοφή διαιτητική επιλογή εξακολουθεί να είναι η μεσογειακή διατροφή. Καλό είναι, λοιπόν, να καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα λαδερά, όσπρια και ψάρια αντί για κόκκινο κρέας. Επίσης, καλό είναι να προτιμούμε τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να μειώσουμε στο λιγότερο δυνατό την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης.

  • Επίσης, εκτός από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, θα πρέπει να κατανοήσουμε και την έννοια της μερίδας των τροφών. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν ώστε να σχεδιάσουμε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο της τάξης των 1.200-1.500 kcals ημερησίως για τις γυναίκες και 1.600-1.900 kcals για τους άνδρες, καλύπτοντας αφ’ ενός τις ημερήσιες ανάγκες για πρωτεΐνη, αλλά και για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

  • Η σωστή διατροφή θα πρέπει να συνοδεύεται και από μέτρια άσκηση (γυμναστική ή απλό περπάτημα, ανάλογα με τις συνήθειες και τις ικανότητες του καθενός).

  • Βασικό είναι αν, μετά την επίτευξη του βάρους-στόχου μας, συνεχίσουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, απαλλαγμένοι από τις «κακές», έτσι ώστε να διατηρήσουμε το σωστό βάρος που αποκτήσαμε.

  • Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, καθώς είναι σύμμαχος στην προσπάθεια για την απώλεια ή τη διατήρηση βάρους. Ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να κάψει το περιττό λίπος και να απομακρύνει τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες. Βασική πηγή ενυδάτωσης φυσικά είναι πρώτα το νερό, αλλά και οι φρέσκοι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, ακόμη και οι σούπες βοηθούν γι’ αυτόν το σκοπό. Επίσης και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στην ενυδάτωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες.


 



Σχόλια